Profi bőr- és szépségápolás.

SzépségCenter

A bőrápolóiddal vágod tönkre a hormonjaidat!

2018. február 13. - SzépségCenter

Már nem számít különösebben újdonságnak, ha valamilyen anyagról, ami gyakran megjelenik kozmetikai termékekben, kiderül, hogy nemhogy nem tesz jót a bőrnek, hanem valójában kifejezetten ártalmas a hosszabb távú használata. Ez annak köszönhető, hogy a technika fejlődésének hála, egyre több anyagot tudunk egyre részletesebben vizsgálni, illetve egyre szélesebb körű tapasztalatok állnak rendelkezésünkre az egyes összetevőkkel kapcsolatban. Ezért olyan anyagokról is kiderülhet, hogy kártékonyak, amikről korábban nem volt ilyen információnk.

cvit.jpg

Parabénmentes C-vitaminos fátyolmaszk

Ilyen anyagok a parabének is, amik ennek ellenére állandó összetevőit jelentik a kozmetikai termékeknek. Mindig voltak, vannak, és lesznek is olyan vásárlók, akik kevésbé tudatosak, és nem figyelnek arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az általuk használt termékek. De szerencsére egyre többen vannak azok, akik tudatosan választják ki a kozmetikumaikat, bőrápolóikat, és igyekeznek olyan termékek mellett letenni a voksukat, amik nem tartalmaznak parabéneket.

 

Mi a baj a parabénekkel?

A parabéneket elsősorban a kozmetikumok tartósítása céljából alkalmazzák, tehát tipikusan egy adalékanyagról van szó, ami magához a kozmetikum hatékonyságához nem igazán tesz hozzá. Csupán azt segíti elő, hogy tovább őrizze meg a szavatosságát. A parabének közvetlenül nem mérgezőek emberre nézve, viszont igen hamar ismertté vált, hogy az élőlények endokrin, azaz hormon rendszerét megzavarhatják.

De mit is okozhatnak a parabének? Az ösztrogénhatás miatt ezek a vegyületek akár előrébb is hozhatják serdülő lányok nemi érettségét, emiatt különösen veszélyesek a gyerekekre, fiatal nőkre. Van azonban súlyosabb probléma is: a parabének felelősek lehetnek a mellrák kialakulásáért.

A bőrön át felszívódva ugyanis a parabének fel is tudnak halmozódni a szervezetben, ez pedig már kockázatot jelent. A hormonrendszert károsító hatással összefüggésben felmerült, hogy kapcsolatban lehetnek a mellrákkal is, ugyanis egy vizsgálat szerint a daganatos minták jelentős részében találtak parabéneket.

 aviary-image-1511197181010.jpeg

Természetes hatóanyagú Narüko termékek

Sokan betiltanák

A kockázatok miatt több európai ország régóta a betiltás mellett voksol, és jó néhány nagyobb gyártó is elkezdte a parabének kivonását a termékeiből, tehát a felfedezéseknek, azért van valamilyen hatása. Tény ugyanakkor, hogy a mai napig engedélyezett, és sajnos még mindig elég elterjedt kozmetikai összetevőről van szó.

Az ázsiai kozmetikumokban ugyanakkor jóval ritkábban fordul elő parabén, pláne azok esetében, melyek a természetes összetevőket részesítik előnyben. Érdemes ilyen irányban nézelődni, ha nem szeretnénk megkockáztatni a fent említett problémák kialakulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://szepsegcenter.blog.hu/api/trackback/id/tr7513657478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyinges 2018.02.14. 10:01:57

A feleségem soha, semmilyen kenőcsöt, krémet, testápolót, sminket, stb-t nem kent magára az évek folyamán, csak baba szappant és vizet, valamint sok vizet iszik. A bőre olyan, mint egy 12 évesé, pedig lassan fordul az 50 felé.

2018.02.14. 10:15:35

@egyinges: látod, milyen jó, hogy babaszappant használt? Képzeld el, mi lenne, ha a Kék-Fehéret választja!

babbaba 2018.02.14. 11:06:39

@egyinges: Csatlakozom, csak az enyém ötvenkilenc.És ha összességében nem is néz ki tizenkettőnek (talán a bőre sem), de negyvennél egy évvel se többnek.Majd hatvanévesen is jó nő.

Mutaky 2018.02.14. 14:11:45

Pont nemrég olvastam utána a parabéneknek és egy kis kiegészítés, ami a cikkben nem szerepel: a műfogsor rögzítők egyik alapanyaga a propylparaben, pl. a Corega-ban is szerepel az összetevők között. Ha azt nézzük, hogy a felnőtt lakosság kb. fele műfogsort használ, akkor el lehet képzelni, hogy milyen problémákat okoz, ha nem külsőleg használják százezrek, hanem napi dózisban a szervezetbe juttatva.

2018.02.14. 14:52:48

az én csajom most töltötte be a 80-at. soha életében nem fürdött semmivel, még víz sem érte a testét életében. és úgy néz ki a bőre ma is, mint egy prepubertáskori iskoláslányé!

Mikkamak 2018.02.14. 18:04:48

A parabéneket már Európában is vonatják ki a forgalomból. Ez pedig teljesen nyilvánvalóan ázsiai kozmetikum promocikk tudományosként leadva.

2018.02.14. 18:46:45

Az én szépségem titka pedig az, hogy nemhogy nem mosakszok, de naponta sárba fetrengek. A bőröm, mint egy rózsaszín malacé.
süti beállítások módosítása